Jumaat, Julai 30, 2010

Berjalan Tak Tengok Depan, Terhantuk Tiang Realiti

Alhamdulillah, telah selamat perjalanan pulang saya ke tanah air tercinta Malaysia pada 21 Julai 2010. Seronok rasanya menjamu mata melihat wajah keluarga tercinta di depan mata, satu kurniaan dari Allah SWT. Walaupun hanya 2 tahun, tidak dinafikan banyak yang sudah berubah. Mungkin perkara tersebut telah berubah, atau mungkin cara diri ini menerima persepsi yang telah berubah. Bukanlah hajat di hati ini untuk membincangkan perubahan-perubahan tersebut, tetapi saya melihat terdapat satu perubahan besar yang wujud berkaitan agama rasmi negara kita, Islam.

Apa kaitan tajuk dengan apa yang saya ingin sampaikan? Baca artikel di bawah.

Sampai sahaja di Malaysia, saya dibawa makan di sebuah restoran sekitar Bangsar bersama keluarga. Apa yang saya dapati amat mengejutkan. Sekumpulan muda-mudi sedang duduk makan di sebuah meja berdekatan dangan pakaian yang sangat menjolok mata. Cukuplah saya gambarkan pakaiannya sebagai mendedahkan lebih 2 per 3 dari paha mereka, dan menutup hanya lebih kurang 1 per 3 dari tubuh mereka. Dan tiadalah wujud tanda malu atau rasa bersalah pada mereka dengan mengenakan pakaian sebegitu. Satu pemandangan yang saya tidak dapat lihat sebelum saya meninggalkan tanah air 2 tahun lalu. Dalam masa 2 tahun, akhlak muda-mudi boleh runtuh seteruk itu? Dimana silapnya kita dalam melaksanakan dakwah dan menerapkan Islam dalam masyarakat?
Selang beberapa hari, saya sampai di rumah saya di Johor Bahru. Membelek-belek akhbar Utusan Malaysia yang dilanggan di rumah, saya mendapati satu lagi tanda keruntuhan akhlak yang tidak dibendung. Hampir setiap hari, terpampang berita di dada akhbar akan kes-kes buang bayi, dalam tong sampah, depan pintu pagar, dan bermacam-macam lagi. Begitu juga, kes-kes jenayah yang pelik dan menghairankan diberitakan, antaranya kes bapa bunuh keluarga, bapa simbah asid ke muka anak dan isteri, dan lain-lain kes yang cukup memilukan. Pelik dan hairan. Di mana kasih ibu kepada seorang anak? Di mana pula rasa tanggungjawab seorang bapa kepada keluarga?
Yang lebih menghairankan lagi, komen-komen pemimpin dalam akhbar teresebut langsung tidak menggambarkan kefahaman sebenar beliau terhadap isu dan masalah tersebut. Menyediakan rumah kasih sayang untuk anak-anak terbiar tidak akan menyelesaikan masalah. Begitu juga mewujudkan nombor telefon aduan, tidak menyelesaikan masalah tersebut di peringkat akar umbinya. Mengapa tidak mahu mengakui hakikat bahawa akhlak remaja telah runtuh dan hancur lebur? Mengapa tidak mengakui bahawa penyelesaiannya ialah menerapkan Islam dalam kehidupan?

Setelah itu, terjumpa pula satu surat pembaca dalam akhbar Utusan Malaysia bertarikh 17 Ogos 2010. Saya sempat mengambil gambar surat tersebut untuk renungan kita.

Keratan akhbar Utusan Malaysia 17 Ogor 2010

Rupanya telah wujud segolongan Umat Islam yang telah berani mempersoalkan pengamalan agama Islam di negara ini. Dengan beraninya mempersoalkan pengamalan Tarawih 20 rakaat yang biasa diamalkan di masjid-masjid. Berani juga melabelkan mereka yang mengamalkan 20 Rakaat Tarawih sebagai "Hardcore" dan "Heavyweight"!!! Hujah yang digunakan bagi saya menampakkan kurangnya kefahaman dalam amalan Solat Tarawih itu sendiri. Jelas juga menunjukkan tiada rasa ingin menghayati dan menghargai kedatangan Ramadhan yang mulia. Saya ingin bertanya kembali kepada sekelian pembaca, wujudkah golongan yang melarang jemaah mana-mana masjid atau surau untuk mendirikan solat Tarawih 8 Rakaat? Jika tidak mahu mendirikan 20 Rakaat, jangan persoalkan mereka yang ingin mendirikannya, sila beredar selepas 8 Rakaat, tiada siapa melarang.

Begitu juga alasan bahawa anak kecil merasa keberatan mendirikan 20 Rakaat. Ini kesilapan siapa? Silap kita dalam mendidik generasi muda atau silap pihak masjid mendirikan 20 Rakaat?


Sedih dan pilu hati melihat keruntuhan Islam di Malaysia. Tidak dinafikan pihak kerajaan sepatutnya memainkan lebih peranan dalam hal ini. Namun, apa peranan kita selaku generasi pelapis kepimpinan negara?

Tidak dapat tidak kita perlu melengkapkan diri dengan kemahiran berdakwah. Ingat! Target dakwah kita bukan hanya golongan muda, tetapi di Malaysia, kita perlu menyampaikan Islam kepada semua, tua dan muda, dari Polis hinggalah kepada penjenayah.

Amat mudah sekiranya kita gambarkan proses dakwah ini sebagai sebuah hidangan. Semua perlu dihidangkan dengan hidangan Islam yang terbaik yang kita mampu sajikan, kemudian terpulang kepada mereka untuk menyuapkan hidangan tersebut ke dalam hati-hati mereka. Begitu juga, tidak semua mampu menghabiskan hidangan tersebut sekali makan. Sebahagiannya perlu 2 hingga 3 kali hidangan untuk menghabiskan hidangan Islam yang kita sajikan, lebih-lebih lagi mereka yang telah memakan hidangan lain sebelum disajikan dengan hidangan Islam. Cubaan untuk memaksa mereka menghabiskan hidangan Islam itu hanya akan menyebabkan mereka tercekik dan termuntah kembali, justeru menyukarkan lagi proses penghabisan hidangan Islam tersebut. Bahkan, kemungkinan mereka tidak akan lagi memakan apa-apa hidangan dari kita kerana cubaan yang terlalu memaksa tersebut.

Berdasarkan pemerhatian saya, sebahagian besar dari kita cukup hebat dan mahir dalam menyediakan hidangan tersebut, namun langsung tidak pandai mempersembahkan hidangan tersebut kepada pelanggan. Begitulah ibaratnya mereka-mereka yang mahir selok-belok agama, tetapi tidak mahu mempelajari teknik-teknik berdakwah dan menyampaikan ingatan secara berhikmah. Ibaratnya makanan yang disediakan oleh hotel-hotel ternama kadangkala tidaklah sesedap warung-warung tepi jalan, bahkan jauh lebih mahal. Tetapi bezanya hotel tahu dan mahir cara-cara mempersembahkan makanannya supaya kelihatan sedap dan menarik, sedangkan warung tepi jalan menghidangkan makanan hanya sekadar perlu.

Begitulah bandingannya, dan inilah realiti manusia. Justeru, jika kita seronok berjalan tanpa mengetahui matlamatnya, sampai satu masa kita akan terhantuk realiti. Jangan sampai terhantuk, dan jika sudah terhantuk jangan lupa untuk berdiri semula.

Artikel ini ditulis bukan hanya untuk dibaca, tetapi dihayati isinya dan diamalkan apa yang baik darinya. Bahkan saya tidak kisah jika artikel ini tidak dibaca tetapi mesejnya sampai di hati-hati kita semua.

Selamat Menjalani Madrasah Ramadhan!!!

2 ulasan:

  1. inilah malaysia tanah tumpah darah nta...

    BalasPadam
  2. sbnrnya realiti ni sudah lama bertapak di bumi tanah air kita. mungkin awk je yg belum ada 'rezki' utk jumpa semua ni b4 awk fly.

    adakah ini fardu kifayah pd awk? bimbinglah mana yg termampu.

    BalasPadam