Rabu, Mei 05, 2010

Sayangi BKPJMSekian lama blog ini menyepi. Kesibukan bekerja dalam Badan Kebajikan Pelajar-pelajar Johor di Mesir (BKPJM) justeru menambahkan lagi rasa cinta dan semangat untuk lebih menyumbangkan tenaga dan masa yang ada demi kebajikan mahasiswa Johor di Mesir. Semakin lama memegang amanah, semakin dalam jugalah kefahaman saya berkaitan organisasi BKPJM. "Tak kenal maka tak cinta", begitulah kata pepatah. Bahkan saya semakin mengenali BKPJM, semakin mencintainya. Banyak jasa BKPJM kepada mahasiswa Johor Mesir. Bermula dari kedatangan pelajar sehinggalah kepulangannya, begitu juga urusan-urusan kematian, semuanya diuruskan oleh BKPJM. Kira sahaja berapa ramai lulusan Al-Azhar yang terhutang budi dengan BKPJM.

BKPJM lahir hasil dari usaha dan titik peluh generasi Azhari terdahulu. Bermula pada tahun 1970 dengan sekadar suatu pertubuhan yang hanya bertugas mengagihkan derma yang digelar Tabung Dana Pelajar Islam Johor(TDPIJ), ia bertindak memenuhi keperluan pelajar Johor Mesir dengan mengadakan kelas-kelas tafaquh demi menjana kecemerlangan akademik dan sahsiah pelajar. Selain itu, TDPIJ mengadakan sambutan-sambutan perayaan dan hari kebesaran. Bermula tahun 1976, usaha TDPIJ mendapatkan sebuah Asrama untuk pelajar Johor dipergiatkan dengan menghantar rombongan untuk berjumpa Menteri Besar Johor ketika itu, YAB Dato' Abdul Ajib Ahmad. Bukan sekadar itu, usaha meminta sumbangan dari ahli, jemaah haji, dan rakyat Malaysia juga digiatkan. Hasil usaha tersebut, dapatlah kita mengecapi nikmat kewujudan Asrama Pelajar Johor Hayyu Thamin yang sekian lama dihuni dan dimanfaatkan oleh pelajar Johor sehingga ke hari ini.

Bermula 1982, TDPIJ digantikan dengan Badan Kebajikan Pelajar-pelajar Johor di Mesir(BKPJM). gerak kerja BKPJM dimulakan dengan menyambut kedatangan Sultan Johor dan Menteri Besar Johor, YAB Dato' Abdul Ajib Ahmad untuk Majlis Perasmian Asrama Penuntut Melayu Johor(nama yang tercatat pada plak perasmian di Asrama Pelajar Johor H8). Selain itu, BKPJM juga menyampaikan permintaan ahli untuk mendapatkan peruntukan surau, dewan dan perpustakaan kepada YAB Dato' Abdul Ajib Ahmad.

Seterusnya, BKPJM menyambut kunjungan Rombongan Kerajaan Negeri Johor diketuai YAB Dato' Muhyiddin Yassin, Menteri Besar Johor pada tahun 1988. 1989, BKPJM telah membantu Jabatan Penuntut Malaysia dalam memperbaharui urusan memperbaharui pengiktirafan sijil Maahad Johor di peringkat Universiti Al-Azhar.

Sejak itu, BKPJM tidak pernah lekang dari kerja-kerja menguruskan kebajikan pelajar-pelajar yang datang ke Mesir. Begitu juga, kunjungan demi kunjungan oleh Kerajaan Johor dari berbagai peringkat tidak sekalipun dibiarkan oleh BKPJM tanpa sambutan dan layanan yang terbaik yang mampu dihidangkan.

Kebelakangan ini, ahli-ahli BKPJM semakin jauh dengan BKPJM. Lupakah kita bagaimana BKPJM membantu kita ketika kita mula menjejakkan kaki di bumi Mesir ini? BKPJMlah yang menyediakan 'abang-abang lama' untuk membimbing kita dalam segenap aspek kehidupan di Mesir. BKPJMlah yang menyambut kita di Lapangan Terbang Antarabangsa Kaherah. BKPJMlah yang menyediakan bagi kita penginapan yang cukup selesa, khusus untuk adik-adik baru. BKPJMlah yang menunjukkan jalan ke kuliah, dan BKPJM jugalah yang membantu menguruskan pelbagai urusan kuliah yang mencabar, lebih-lebih lagi berurusan dengan Arab Mesir yang pelbagai kerenah. Ketika kita ditimpa musibah, BKPJMlah yang menghulurkan bantuan, tidak kira dari segi kewangan ataupun dari sudut lain. Bagaimana akan kita temui sahabat sekampung sedaerah senegeri jika tidak melalui BKPJM?

Ingat sejarah kita. BKPJM dahulu hanya berfungsi mendapatkan dan mengagihkan derma. Ketika itulah, wujud permintaan untuk BKPJM melebarkan sayapnya dan menguruskan segenap aspek kebajikan pelajar, dari sudut tafaquh hinggalah sukan dan kebudayaan. Dari ketibaan pelajar hinggalah menyambut kunjungan rombongan kerajaan Negeri Johor, mahupun kepulangan pelajar. BKPJM cuba merealisasikan semua hasrat itu. Mungkin ada kekurangan, tapi itu bukanlah alasan untuk kita melupakan jasa-jasa BKPJM kepada diri kita dan generasi Azhari terdahulu. Ironisnya, generasi Azhari kini pula yang ingin mengembalikan BKPJM kepada takuk lama dengan menganggap BKPJM hanya tempat untuk mendapatkan zakat. Saya bimbang generasi Azhari terkemudian akan lupa sejarah kita dan seterusnya membawa BKPJM berpatah balik dari kemajuan kepada kemunduran. Benarlah kata-kata Tunku Abdul Rahman, "kita perlu merenung kembali sejarah kita, kerana jika kita tidak melihat ke belakang, kita tidak akan tahu apakah kita sedang melangkah ke hadapan atau ke belakang".

Kerana itulah, apabila BKPJM semakin dikenali, ia semakin disayangi.

Saya Sayang BKPJM.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan