Sabtu, Oktober 23, 2010

Islamic Fashion Festival : Satu Penilaian Ilmiah

Islamic Fashion Festival telah diadakan di Kuala Lumpur baru-baru ini. Sebahagian melihat ia sebagai satu usaha murni, sebahagian lain melihat ia sebagai satu propaganda politik. Bukanlah perbahasan ini yang saya ingin bincangkan di sini. Saya cuba menilai penganjuran IFF kali ini secara ilmiah dan profesional, supaya kita menilai sesuatu perkara bukan atas dasar 'siapa yang melakukan' tetapi 'apa yang dilakukan'.

Pertama sekali, penganjuran IFF kali ini merupakan kesinambungan kepada satu gelombang kebangkitan program Islamik yang besar di Malaysia, selepas penganjuran Rancangan TV Akademi Al-Quran, Akademi Nasyid, Imam Muda, dan lain-lain. Ternyata keperluan kepada hiburan Islamik sebagai alternatif kepada hiburan ala-Barat telah mula dirasai, maka terhasillah program-program seperti ini.

Pada pendapat saya, penggunaan nama 'Islam' pada sesuatu program perlu diselaraskan dengan pembawakan program tersebut supaya tidak dilabel sebagai 'mempergunakan nama Islam'. Dalam kes IFF, banyak lagi sudut yang boleh diperbaiki, terutama yang melibatkan hukum-hakam Islam. Lihat gambar-gambar di bawah :


Saya dapatkan gambar ini di web rasmi IFF.
http://www.islamicfashionfestival.com.my/index.php?option=com_content&view=article&id=62&Itemid=76

Daripada 5 gambar yang ditonjolkan, ternyata tidak satu pun menepati Syariat pemakaian mengikut Islam yang sebenar. Antaranya :
1-Aurat Muslimah tidak ditutup dengan sempurna. Rambut, belakang badan, betis, leher, lengan atas siku, bahagian atas dada adalah aurat bagi wanita.
2-Penggunaan warna yang cerah dan hiasan yang berlebih-lebihan.
3-Pakaian ketat menzahirkan susuk tubuh.

Penggunaan nama perlu selaras dengan pembawakan. Ternyata IFF kali ini tidak mengambil berat perkara ini. Bagi saya jika ingin menggunakan nama Islam, pastikan ia benar-benar 'Islamik', bukan retorik untuk mencari keuntungan peribadi. Telah banyak rekaan fesyen yang benar-benar Islamik, bahkan telah ditayangkan dalam IFF kali ini. Lalu mengapa pakaian-pakaian yang tidak Islamik ini juga dibiarkan untuk tayangan?

Selain itu, perlu diingatkan kepada semua bahawa kecantikan wanita tidak boleh dipamerkan untuk tatapan umum. Bukan kerana wanita itu tidak cantik, tetapi adalah untuk memastikan tiada hati-hati bermasalah yang menggunakan kecantikan itu untuk melampiaskan nafsu peribadi. Dalam Islam, kedudukan wanita sebenarnya lebih tinggi dari apa yang diamalkan masyarakat sekarang. Kecantikan wanita adalah untuk suami, justeru, tidaklah boleh ia dipamerkan kepada mana-mana lelaki Ajnabi lain. Bagi IFF, alangkah baiknya sekiranya ia dijalankan seperti Nisa' Games, di mana fesyen dan kecantikan wanita hanya ditunjukkan sesama wanita. Penganjuran sebegini lebih menepati Konsep Islam yang ingin dibawa, dan lebih menonjolkan Islam dalam bentuk dan pembawakan sebenar.

Pepatah Melayu, 'alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan'. Bercerita tentang IFF, hati ini tergerak untuk mengingatkan semua masyarakat tentang adab berpakaian Muslimah. Kian hari perkara ini semakin dilupakan. Antara kesilapan pemakaian yang selalu berlaku :

1- Bertudung tetapi tidak menutup dada.
ingat "labuhkanlah tudung mereka ke atas dada mereka" (An-Nur : 31). Bentuk buah dada wanita, walaupun ditutup dengan baju, selalunya menimbulkan syahwat lelaki.

2- Menutup semua aurat tetapi pakaian terlalu ketat
ingat Hadis Nabi Muhammad SAW berkenaan perempuan yang berpakaian tetapi bertelanjang. Kesilapan ini selalu berlaku bagi mereka yang memakai seluar, atau mereka yang memakai baby t-shirt. Bentuk tubuh juga antara punca utama timbulnya syahwat.

3- Tudung tidak menutup leher, tetapi sekadar menutup rambut sahaja.
Pemakaian anak tudung sahaja tidak menutup aurat kita mengikut apa yang Allah SWT perintahkan.
Allah SWT telah tegur kita dalam Surah Al-Ahzab ayat 59 - "Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan Yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar);"

4- Wangian yang berlebih-lebihan.
Wangian yang dibenarkan hanyalah sekadar mengelakkan badan berbau busuk.

5- Warna yang terlalu terang.

6- Pakaian terlalu nipis.
Apabila berdiri di hadapan cahaya, akan terlihatlah apa yang sepatutnya tersembunyi.

Dan lain-lain adab berpakaian sebagai seorang Muslimah. Lebih mudah jika kita merujuk gambar di bawah. (Terima kasih kepada pereka grafik ini, mudah-mudahan ilmu yang disebarkan menjadi bekalan di Akhirat)


Apa tujuan kita mematuhi semua ini? Lihat Ayat 59 Surah Al-Ahzab :

yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan Yang baik-baik) maka Dengan itu mereka tidak diganggu. dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani...

p/s : Saya tidak pasti peristiwa di bawah ini kesilapan atau disengajakan. Jika kesilapan, segeralah memohon maaf kepada hati-hati Umat Islam yang lecewa dengan apa yang berlaku. Jika ia sesuatu yang disengajakan, saya akan berjuang bermati-matian mempertahankan agama Ilahi yang dicintai. Lihat gambar di bawah dan rujuk blog ini untuk maklumat.

http://episodeperjuangan.blogspot.com/2010/10/memo-taubat-buat-rosmah.html


1 ulasan:

  1. memalukan utk sebuah negara islam cth sebenarnya...rasanya panel pemilih telah membuat pilihan yang salah utk ditayangkan..

    sengaja atau tidak tu tak tahulah..
    tapi rasanya budak skolah pun boleh tahu baju ni menepati syariah atau tak...

    lain kali lantik dulu penasihat syariah..jgn men bedal je...yg merasmikan pun tak menutup aurat..cne la peserta nak ikut..huhu

    BalasPadam