Jumaat, Oktober 09, 2009

Menjaga kesihatan di Mesir

Baru-baru ini,saya telah dijemput untuk memberikan satu taklimat kesihatan kepada pelajar-pelajar baru dari Johor. Alhamdulillah, taklimat tersebut telah berjalan lancar. Namun, saya berpendapat perkara-perkara yang saya sampaikan dalam taklimat tersebut bukan hanya untuk pelajar-pelajar baru sahaja, tetapi pelajar-pelajar lama dan pengunjung Mesir juga perlu tahu serba sedikit tentang penjagaan kesihatan di Mesir. Saya juga menulis catatan ini untuk sesiapa yang ingin mendapatkan penjelasan lebih lanjut tentang apa yang saya bentangkan dalam taklimat tersebut.

Pertama, perlu difahami bahawa keadaan Mesir sangat berbeza dengan keadaan Malaysia. Mesir berudara kering kerana kurang hujan, tidak lebih daripada 5 kali hujan sahaja dalam setahun. Mesir mempunyai dua musim utama, sejuk dan panas. Mesir bersuhu agak ekstrem berbanding Malaysia, musim sejuk sangat sejuk, dan musim panas sangat panas. Mesir merupakan Negara padang pasir, udaranya berhabuk. Sayangnya, Mesir juga agak kotor, dengan Kaherah dinobatkan sebagai bandaraya terkotor di dunia. Juga di Kaherah, keadaan agak sesak dan kadar pencemaran udara dan bunyi agak teruk, atas sebab kepadatan penduduk yang sangat tinggi. Jika dibandingkan, jumlah penduduk Kaherah sahaja sudah lebih kurang sama dengan jumlah rakyat Malaysia. Masyarakat Mesir juga, dukacitanya, kurang mementingkan kebersihan berbanding masyarakat Malaysia. Semua ini akan mempengaruhi cara penjagaan kesihatan kita di Mesir, sebagaimana yang akan dibincangkan di bawah.

Yang pertama perlu saya tekankan ialah penjagaan pemakanan. Kurangkan makan di kedai-kedai makanan masyarakat Mesir, kerana tahap kebersihan kedai-kedai ini tidak memuaskan. Gorengan dengan minyak yang diulang penggunaannya, menyediakan makanan di atas meja tanpa alas, memegang makanan tanpa sarung tangan, semua itu perkara biasa bagi orang mesir, tidak bagi kita. Ditakuti makanan yang kotor dan kurang sihat itu akan mempengaruhi kesihatan kita, sebagaimana mafhum Hadis Nabi Muhammad SAW, “2 per 3 penyakit itu datang dari perut”. Masaklah makanan kita sendiri, lebih sihat dan dipercayai, dan lebih mudah untuk mendapatkan poket yang sihat.

Yang kedua, jagalah kebersihan. Mandi 2 kali sehari walaupun kita tidak berpeluh kerana kulit kita setiap masa terdedah kepada habuk dan kotoran dan ada sel-sel kulit yang mati yang berpotensi memerangkap bakteria dan menyebabkan pelbagai jenis penyakit kulit. Jika sejuk, gunalah pemanas air untuk mandi dengan suhu air yang sederhana. Selalulah membasuh tangan dan kaki dengan sabun, dan selalu juga membasuh rongga-rongga badan seperti mulut, hidung, telinga, dan sebagainya. Ini juga dilakukan sebagai langkah mencegah virus Influenza Khanazir atau nama popularnya H1N1. Jangan lupa untuk menjaga kebersihan tempat tinggal daripada timbunan sampah dan haiwan perosak seperti lipas, pepijat dan tikus.

Yang ketiga, perlu juga ditekankan bahawa kita ‘cari kesihatan, jangan cari penyakit’. Rokok, Syisya, dadah, arak, minuman bergas, dan lain-lain jenis lagi bahan yang berpotensi memudaratkan kita. Juga saya tekankan supaya menjaga emosi kita, dan rajin-rajinlah bersukan.

Yang terakhir, saya tekankan supaya kita ‘sayang kesihatan, jangan sayang duit’. Apabila sakit, jumpalah doktor, belilah ubat yang sepatutnya, dan dapatkan rehat secukupnya. Jika ada kelapangan kewangan, belilah benda-benda yang terbukti memanfaatkan kita seperti madu, kismis, kurma, buah-buahan, sayur-sayuran dan sebagainya. Selalulah minum air masak, jika diluar, belilah air mineral dan kurangkan minum air dari mesin-mesin minuman awam.

Saya tamatkan catatan saya dengan mafhum Hadis Nabi Muhammad SAW, “ingat 5 perkara sebelum 5 perkara, sihat sebelum sakit, muda sebelum tua, kaya sebelum miskin, lapang sebelum sempit, hidup sebelum mati” dan mafhum Hadis Nabi SAW juga yang bermaksud sesiapa yang mengucapkan “Subhanallahil’azim wabihamdihi” 33 kali setiap selepas Subuh akan dijauhkan daripada penyakit buta, kusta dan strok.

Sekian dari saya.

2 ulasan:

  1. syukran, ya ukhti..moga bnyk lg bnda yg b'manfaaat yg bleh dikongsikn..

    BalasPadam
  2. salam ustaz.
    izin saya ambil maklumat tentang penjagaan kesihatan di mesir dlm blog ustz ni boleh..
    syukran

    BalasPadam